Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

10/07/2017

L'excursionista de Bigues

Foto: Família Maspons i Arxiu de Bigues i Riells
Francesc Maspons i Anglasell, conegut com en Francisquet a Bigues, va ser un dels pioners de l'excursionisme al nostre país. Tot i ser de Barcelona, ell i la seva família tenien un fort vincle a Bigues, on anaven a fer temporades a la casa pairal, als peus dels cingles del Bertí. Enguany, Bigues celebra l'any Francesc Maspons per commemorar el 50è aniversari de la seva mort. És per això que el Grup Excursionista de Bigues i Riells - Amics dels Cingles de Bertí (GEBRACB) presentarà el proper dimecres, al Centre Cívic el Rieral a 2/4 de 7 de la tarda, tres excursions que faran durant els propers mesos per l'entorn. Tot plegat, per homenatjar la seva figura dins el món de l'excursionisme.

Les tres rutes que presentaran són tres excursions que es van realitzar entre el 26 i el 28 de juliol de 1897 i que apareixen a la publicació de Norbert Font i Sagué de 1898 titulada Excursió espeleològica a la Bancó, les Barbotes y Singles de Bertí. En aquestes excursions queda ben palès el seu esperit excursionista, aventurer i pioner. Aquest tres recorreguts van ser de l'Avencó, les Barbotes i Vallderròs, al Cau de la Guilla i els cingles de Bertí i a Sant Miquel del Fai i Roca Gironella.

Tot i això, des del GEBRACB es presentaran versions d'aquests recorreguts que va fer Maspons i els seus companys. "Aquesta gent quan anaven d'excursió se'ls feia de nit. Ells anaven a descobrir", explica Jesús Cano, president de l'entitat. A més de la pròpia excursió, el seu objectiu era analitzar la geologia dels paratges des d'un punt de vista espeleològic.

D'aquesta manera, les rutes previstes són més curtes de les que feien. La primera, prevista pel 15 de juliol, serà una excursió d'entre 7 i 8 quilòmetres que serà per les Barbotes, l'Avencó i el Forat de la Baga de Can Torroella. La segona, el 17 de setembre, que serà d'uns 10 quilòmetres, sortirà de la vall de Sant Miquel fins a Vallderròs, a Riells del Fai. Finalment, la tercera serà la més exigent: que seguirà la ruta original que van fer, d'uns 20 quilòmetres i que transcorrerà pels cingles de Bertí. Cal tenir en compte que a finals del segle XIX passaven per llocs "per on ara no es pot passar". "Ara hi ha més vegetació. Ells tiraven més pel dret perquè podien fer-ho", diu Cano.

Maspons, que va ser jurista de reconeguda trajectòria, va ser president del Centre Excursionista de Catalunya, entre els anys 1925 i 1931 i el 1930 va ser el primer president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

Font: Notícia publicada a El 9 Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot