dimarts, 15 de març de 2016

Els Agents Rurals detecten més danys per la processionària del pi al Moianès i a boscos joves dels cingles

Els Agents Rurals han detectat una major afectació de la plaga de la processionària del pi en els municipis de l'àrea del Moianès (Castellterçol, Castellcir, Granera i Sant Quirze Safaja) i en boscos joves de l'àrea dels cingles de Bertí –a les zones afectades per l'incendi de 1994– respecte anys anteriors.

Les temperatures suaus de l'hivern han facilitat una major supervivència de les larves de les erugues i, per tant, una major afectació sobre els pins perquè es mengen les seves fulles. Amb tot, segons els Agents Rurals, l'augment no representa un perill greu per als arbres, que, tot i quedar parcialment exfoliats –sobretot a les parts superiors, més tendres–, podran sobreviure sense problemes.

Normalment, no mata els arbres però sí que els afebleix”, explica Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental. “N'hi ha més que altres anys però no estem en una situació preocupant”, indica Enric Serra, membre dels Agents Rurals que s'encarrega de fer el seguiment anual d'aquesta plaga als boscos del Vallès Oriental. La comarca no és de les zones més afectades de Catalunya. De fet, la processionària està tenint una afectació més gran en boscos del Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Solsonès.

dijous, 3 de març de 2016

"El Bertí. Flaixos d'una cinglera" fa poble per Sant Sebastià

Dins la farcida agenda d'actes que es van programar pel Vot de Poble de Sant Sebastià a Bigues, es va incloure la inauguració de l'exposició d'"El Bertí. Flaixos d'una cinglera", que després d'haver passat per la Festa Major de l'ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras, pel Santuari de Puiggraciós, en terme de Figaró-Montmany, i per la Biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana, es va instal·lar fins a finals del mes de febrer al Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues.

Després de l'actuació del Màgic Sergio va tenir lloc la presentació, que va comptar amb la presència de l'alcalde del municipi, Joan Galiano, i d'un servidor, que vam fer uns breus parlaments a causa de l'atapeïment de l'agenda prevista, i amb un nombrós públic, amb alguns dels quals després vam tenir amenes converses i intercanvis d'opinions. Els actes de la diada van continuar amb una xocolatada, sardanes amb la Cobla Ciutat de les Roses i el grup sardanista del Casal d'avis el Bon Caliu, la lectura de poemes "Disset anys a Bigues" a càrrec de mossèn Dídac Faig, que fou el rector de la parròquia de Bigues entre 1975 i 1993, la representació del sainet còmic d'un sol acte "¡Ojo a quién entres en tu casa!", escrit i dirigit per Valentín Doblado, un altre veí de Bigues, i posat en escena pel grup de teatre del Casal d'avis el Bon Caliu. Aquesta diada finalitza amb una tradicional sardinada amb torrades i vi.