Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

13/07/2016

Bigues i Riells posa vigilància per impedir el bany als gorgs

Gorg de la Bauma Rosa, Riells del Fai (el Vallès Oriental, Catalunya)
A l'estiu, els gorgs del riu Tenes, a Riells, s'omplen de visitants. El pas de gent i l'incivisme d'algun grup deixa una petjada humana important als peus de l'Espai Natural de Sant Miquel del Fai. El problema ve quan alguns grups malmeten l'entorn i no respecten les prohibicions de bany o de llençar escombraries. L'Ajuntament, fart d'imatges de brutícia, ha contractat dos vigilants per combatre els comportaments incívics.

Els dos vigilants controlen els accessos al riu i intentaran posar fre a l'incivisme durant els caps de setmana. Són dos agents rurals qualificats, d'una empresa privada, i que tenen capacitat sancionadora, malgrat que en un primer moment l'Ajuntament vol que només informin. Els dos agents se situen als camins de la Pineda i de la Madella per informar les persones que s'hi acostin que estan a punt d'entrar en un entorn natural molt important i que està prohibit banyar-s'hi i tirar-hi deixalles. També vigilen que no s'aparquin cotxes en aquests camins i quan la tasca informativa hagi acabat, aniran fins als gorgs per comprovar que l'actitud de les persones és la correcta. I si no ho és els dos guardes tornaran a informar de les prohibicions i, com a últim recurs, multaran.

Si algú es posa difícil, el primer que faran els agents és trucar a la Policia Local i es decidirà què es fa”, explica el regidor d'Urbanisme i Sostenibilitat, Joan B. Company (ERC). “Tot i que els agents tenen capacitat sancionadora per ells mateixos, hem convingut que primer tinguin un caire més educatiu. Això també ens servirà per veure quina és la reacció de la gent a aquesta mesura”, destaca.

Els dos agents treballen els dissabtes i diumenges dels mesos de juliol i agost de 10 del matí a 8 del vespre. La decisió de col·locar-hi el agents va ser molt meditada El consistori va reunir experts en una taula multisectorial per triar la millor opció per conservar l'entorn. Company deixa clar que no deixa de ser una prova i que es podrà adaptar en funció de la resposta dels turistes. “Els experts ens diuen que si endrecem l'espai, la gent ho respectarà més”, explica el regidor. La prohibició de banyar-se, però, no és nova. Hi ha una normativa de l'any 2011 que prohibeix el bany, però ningú la respectava. “Sap greu ser durs en aquest sentit, tothom s'hi ha banyat, als gorgs, jo també, però hem de ser taxatius, si no se'ns escaparà de les mans”, confessa Company.

Els agents cobraran 3.000 euros cadascú per la vigilància durant tot l'estiu. Els diners surten d'una subvenció de 15.000 euros del Consorci per la Defensa del Besòs. Dels 9.000 euros restants, 2.000 serviran per renovar i ampliar tots els cartell informatius; la resta seran per construir un aparcament just a sota del restaurant Can Oliveras perquè els cotxes no hagin d'aparcar al mig dels camins de la Pineda i de la Madella.

Barrat el pas a la central elèctrica

L'alcalde, Joan Galiano, avança que el proper pas per millorar l'entorn del riu és acabar el passeig fluvial del Tenes. Es tracta d'un camí que anirà acompanyat d'una nova mesura: el tancament de l'espai que hi ha a partir de l'antiga central hidroelèctrica de Riells. A partir d'aquest punt i fins a sota mateix del salt d'aigua de Sant Miquel del Fai, no s'hi podrà passejar. Aquesta és la millor manera, segons Galiano, de conservar un espai molt preuat i on s'hi ha localitzat una petita comunitat de llúdrigues, segons indiquen les observacions fetes per tècnics del Consorci del Besòs.

Molt espai i massa feina

Els vigilants s'esforcen en fer entendre la prohibició als visitants, en el seu primer dia. Fa calor i l'aigua fresca dels gorgs del riu Tenes a Riells atrau. Diumenge és el dia ideal per anar-hi i en només un matí els dos agents rurals ja han fet fora 60 cotxes del camí de la Pineda. “Han vingut dues furgonetes plenes de gent i amb tres sacs de carbó al maleter. Volien fer una barbacoa”, explica un d'ells sense acabar-s'ho de creure. És el segon dia de feina dels vigilants. “Dissabte va ser molt més tranquil”, admet l'altre agent.

El gorg d'en Jeroni no està gaire ple, no hi ha gaire aigua i només una parella pren el sol tranquil·lament. Més amunt, al gorg de Beines la cosa ja està més animada. Dos pares, amb un nen petit, es tiren a l'aigua sense problemes i animen al fill perquè es tiri d'una alçada d'uns dos metres. Arriben més i més joves, la majoria amb gossos. Tots sense lligar. No ho ha impedit el fet que pocs metres abans hi ha un cartell informatiu que explica que la multa per portar el gos deslligat és de 100 euros. Ni cas. Els agents ja podrien haver recaptat 300 euros, però aquesta no és, de moment, la seva tasca. Primer informar, després multar. Enmig dels crits en castellà, es colen algunes frases en anglès. És una família que ha trobat els gorgs de Riells per Facebook. “Estem a la Roca del Vallès, hem buscat per les xarxes a quins llocs ens podíem banyar i ens ha sortit aquí”, diu el pare de família, ben equipat amb bambes per no fer-se mal. La informació a les xarxes i el boca a boca són els dos grans culpables de la massificació als gorgs de Riells. Els agents asseguren que en només un matí han entrat més de 200 persones. Alguns giren cua quan se'ls informa que està prohibit el bany i d'altres es posen una mica més agressius. Hi ha de tot. També hi ha qui ve a gaudir de l'espai, com una parella de jubilats, que entenen perfectament la prohibició i la mesura de posar vigilància. “Els agents ja treballen, ja, però de moment només estan a l'entrada i la gent continua banyant-se igualment”, explica l'home.

El doctor Ventura, amb clínica dental a Sant Feliu de Codines, surt de casa. Somriure als llavis i salutació molt cordial als agents. “Els veïns ens estan donant les gràcies”, explica un dels rurals, satisfet. La feina és bona, però l'espai natural és massa gran i la tasca de conscienciació massa lenta. És una feina de picar pedra, de repetir les coses, de fer-se pesat i de no tolerar certes actituds. Tot això per recuperar i preservar un espai que ja ha aguantat històricament massa salvatjades.

Font: El 9 Nou via Ajuntament de Bigues i Riells.

2 comentaris:

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot