Dark Vales: Els Sots Feréstecs, en anglès

Els Sots Feréstecs
Els Sots Feréstecs
Carregat originalment per Jesús Cano Sánchez
L'editorial Dedalus Books s'ha encarregat de publicar Dark Vales, amb traducció d'Alan Yates i edició d'Eva Bosch, veïna de Figaró que fa 40 anys que viu a Londres. La presentació del llibre es va fer el dimecres 9 d'abril a la tarda a la Institució Cultural del CIC de Barcelona, amb la presència de Matthew Tree i Carles Duarte, i el dissabte 26 d'abril es presentarà a Figaró amb la col·laboració de Josep Lluís González, Maria Campillo i Jordi Marrugat.

Aquesta primera traducció del llibre de Casellas ha estat possible gràcies a la iniciativa de Bosch, que, tot i dedicar-se professionalment a la pintura i viure fora de Figaró des de fa anys, sempre s'ha sentit atreta per l'escriptura i els llibres, i ha estat molt vinculada al municipi vallesà, on va passar la seva infantesa. Va ser fa uns cinc o sis anys quan, després de rellegir Els sots feréstecs i parlant amb una amiga professora de català, va decidir que el llibre s'havia de traduir. "Senzillament, perquè és una meravella, aquest llibre va obrir les portes a una nova manera d'escriure", afirma. El que també tenia clar era que ella sola no podia encarregar-se de la traducció, per això va buscar la complicitat de la màxima autoritat en aquest tema, Alan Yates. "En un principi s'hi va negar perquè deia que el llibre era intraduïble, però al final va acceptar", comenta Bosch, que considera que sense Yates no s'hauria pogut fer mai la traducció de la novel·la. "Era l'única persona que podia fer-ho. Yates és un veritable lingüista, tant en català com en anglès, i el resultat ha estat magnífic".
2

L'escorpí

Els escorpins o alacrans (Scorpiones o Scorpionida) són un ordre d'aràcnids. Presenten uns grans pedipalps en forma de pinça i un agulló verinós a l'extrem del cos. Es coneixen unes 1500 espècies repartides per tot el món, si s'exceptuen les regions polars, i amb una màxima diversitat a les regions tropicals. Algunes espècies assoleixen més de 20 centímetres de llargada. Aparegueren per primer cop durant el Silurià, amb algunes espècies d'una grandària excepcional, com Brontoscorpio anglicus.

El cos de l'escorpí es divideix en dues regions o tagmes principals: el prosoma (cefalotòrax) i l'opistosoma (abdomen); al seu torn, l'opistosoma es divideix en mesosoma i metasoma. El prosoma està recobert per una closca, i conté els ulls, els quelícers (peces bucals) i els pedipalps acabats en pinça i els quatre parells de potes caminadores. El mesosoma és el cos principal de l'escorpí i conté els seus pulmons, òrgans digestius i òrgans sexuals. Les pintes (òrgans sensorials que semblen plomes). El mesosoma té una armadura de plaques quitinoses, les de la superfície superior són les tergites i les de la superfície inferior són les esternites. El metasoma és la cua de l'escorpí, està composta per 5 segments; l'últim conté l'anus i porta el telson (l'agulló) que comprèn la vesícula que sosté un parell de glàndules del verí, i l'aculi hipodèrmic, la llengüeta usada per injectar el verí.
 
0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com