Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

12/07/2012

Les Baumes Corcades

Via ferrada de les Baumes Corcades, Centelles (Osona, Catalunya)
La via ferrada de les Baumes Corcades s'enfila fins al cim del turó de Puigsagordi per les feixes de pedra més verticals, enmig d'un paisatge en el que es divisa la plana de Vic, Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra cap al nord, el massís del Montseny i el Tagamanent cap a llevant i xaloc i els Cingles de Bertí cap a migjorn i llebeig. El Puigsagordi és un turó de 972 metres d'alçada situat a cavall dels termes municipals de Centelles i Balenyà, s'alça a ponent de la capçalera del riu Congost, en els darrers contraforts dels Cingles de Bertí. En aquesta zona, els materials de l'eocè estan disposats quasi horitzontalment on apareixen successius relleixos calcaris rics en fòssils marins.

La via ferrada, sufragada pel Consorci de Promoció Turística Portes del Montseny i equipada pel Centre Excursionista de Centelles durant l'any 2003, disposa de diversos trams molt característics, com el que li dóna nom, una franja on les balmes són plenes de forats. Un altre dels trets més característics és el pont nepalí, que és el més llarg d'Europa en aquesta modalitat.


Powered by Wikiloc

La via, que s'orienta entre migjorn i ponent, té un desnivell de 330 metres, que els guanya després de recórrer 3900 metres, dels quals 800 són equipats. Té la consideració de ser una via difícil, on els trams del Pont l'Esperó i de l'Escala són molt difícils i el de la Tosquera és fàcil.

El seu fàcil accés, ja que el seu inici es troba després de la casa de colònies de Banyeres, prop del nucli de Centelles, i la possibilitat que ofereix de fer-se el recorregut a mida, fent els trams que interessin i obviar els que no, la fan una de les vies ferrades més populars i més visitades de Catalunya. La ruta de Wikiloc que s'enllaça seria la ruta senderista, és a dir, la que obvia tots els trams.

El Puigsagordi, punt culminant de la via ferrada, és un turó situat dins del terme municipal de Balenyà, tot i que reivindicat per Centelles, situat a l'oest del nucli centellenc, i que els seus habitants tenen en gran estima.

Situat a la capçalera septentrional del Congost i coronat per una imponent senyera, el Puigsagordi presideix, també, els límits meridionals de la plana de Vic, dels quals n'és un mirador excel·lent; també presideix els estreps occidentals del Montseny a llevant, ferits per les explotacions de les pedreres; i el territori boscós i despoblat de la Sauva Negra a ponent. El bosc de la Sauva Negra és considerat un espai natural protegit i disposa de 110 hectàrees d'una gran bellesa. A migdia del Puigsagordi s'estén un llarg serrat que va carenejant fins al Morro de Porc, un sector coronat per una curta cinglera balconada sobre els primers pendissos de la Garga. Es creu que els primers homes prehistòrics d'Osona es van establir en aquesta zona on, actualment, es poden trobar diversos dòlmens. El Puigsagordi també dóna nom a la urbanització que s'estén cap al nord d'aquesta mateixa serralada. A la falda del turó hi ha una casa de pagès anomenada el Cerdà, mas on va néixer el cèlebre arquitecte i urbanista, creador de l'Eixample de Barcelona, Ildefons Cerdà.

Hi ha un molt bon article sobre la via ferrada al blog d'en Esgarrapacrestes. També en trobareu més informació a l'Ajuntament de Centelles i als telèfons 938 810 375 i 938 125 712.

1 comentari:

  1. Hola,

    Gràcies per aquesta ressenya de la via ferrada de les Baumes Corcades!

    Des del Centre Excursionista Centelles es vol celebrar el proper 10è. aniversari de la via amb una pàgina al Facebook (http://www.facebook.com/baumescorcades), pensada per a compartir les experiències de totes aquelles persones que han fet aquesta via ferrada o tenen interès en fer-la. Us animem a participar-hi activament, penjant els vostres comentaris, fotos, vídeos, ...

    Salutacions,

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot