Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

18/03/2011

L'església de Sant Pau de Montmany s'ensorra

L'església de Sant Pau de Montmany s'ensorra (el Vallès Oriental, Catalunya)
L'església de Sant Pau de Montmany s'ensorra. L'escenari principal de la primera novel·la modernista catalana, Els sots feréstecs, presenta perill d'enfonsament imminent, a menys que s'hi faci una intervenció d'urgència per consolidar el que ara mateix ja és una ruïna que s'aguanta miraculosament.

L'església de Sant Pau de Montmany, escenari principal d'Els Sots Feréstecs, la primera novel·la modernista catalana, s'ensorra. L'ermita, sota Puiggraciós, que en la novel·la de Raimon Casellas ocupava mossèn Llàtzer, presenta un estat de "ruïna imminent", segons conclou Frederic de Buen, arquitecte tècnic especialitzat en rehabilitacions i amb una llarga experiència. Si l'església de Montmany s'acaba ensorrant del tot, s'haurà perdut un patrimoni històric i arquitectònic del terme de Figaró-Montmany, però també una peça clau del patrimoni literari català.

L'espectacular esquerda que travessa de dalt a baix la façana de l'església de Sant Pau –oberta fa més de cent anys– es va eixamplant cada dia una mica més. I és la causa que ha provocat “un desplom de la façana principal que, destravant la volta, ha produït diferents esquerdes longitudinals perpendiculars a la façana fins a arribar a l'absis”, diu De Buen. Per això, segons aquest especialista, hi ha perill imminent d'ensorrament total de la volta i, després, de tota l'església.

Per a Frederic de Buen, si es volgués salvar l'església de l'enfonsament que li espera, "s'hauria de fer un projecte de consolidació agosarat i perillós de treballar per conservar el que ara encara queda. Seria molt interessant que es pogués fer".

Però a l'estat lamentable de l'església s'hi afegeix que ara mateix té esbotzada la tàpia de la porta, de manera que tothom hi pot entrar sense que enlloc s'avisi del perill de passar a l'interior del recinte, que ja no té la teulada i conserva una volta amenaçant partida per les esquerdes. Ara mateix, la ruta pels Sots Feréstecs es publicita des dels ajuntaments de Figaró i l'Ametlla i també des de la Generalitat i la Diputació. Sovint hi fan la ruta literària alumnes dels instituts catalans, sobretot de les poblacions més properes a l'indret.

Font: El 9 Nou.

3 comentaris:

  1. Que estigui en aquest estat és una vergonya per a la institució que en té la propietat.

    ResponElimina
  2. No sé si encara el bisbat en conserva la titularitat o bé s'ho ha tret de sobre i és d'algú concret... Fa 100 anys que no és església parroquial aquest lloc.

    ResponElimina
  3. A data 19 de novembre de 2023 vam passar per Montmany dins el cicle d'excursions 6 veïns 6 rutes i vam poder comprovar in-situ que el sostre de l'església ja s'ha esfondrat.

    Segurament ja farà alguns anys d'aquest fet, perquè la tanca metàl·lica que s'ha col·locat envoltant l'edificació es troba ben engolida de vegetació pràcticament en la seva totalitat.

    ResponElimina

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot