Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

28/03/2011

Figaró reclama a l'amo de l'església de Montmany que en tanqui l'accés

Església de Sant Pau, Montmany (el Vallès Oriental, Catalunya)
Figaró ha demanat als propietaris de l'església i l'antiga rectoria de Sant Pau de Montmany, epicentre d'"Els Sots Feréstecs", la primera novel·la modernista catalana, que adoptin mesures per evitar que qualsevol persona prengui mal davant del pèssim estat que presenten aquestes edificacions.
Tal com va donar a conèixer El 9 Nou l'11 de març, l'antiga església gòtica està en un estat de ruïna imminent: una gran esquerda travessa la façana i la volta està completament esquerdada i corre el risc d'ensorrar-se.

L'Ajuntament demana al propietari que col·loqui cartells i faci un perímetre de seguretat a l'entorn de l'edifici. L'objectiu és que s'alerti els visitants del perill que existent a la zona. “No podem fer altra cosa”, assegura l'alcalde Manel Garcia (CAF). Aquestes edificacions formen part “d'una ruta senyalitzada” pels escenaris de la novel·la. “És un escenari públic i cal que, si hi entra algú, estigui avisat que és un perill”, defensa. Per al consistori, és important arribar a evitar que caigui l'església. Està previst que passi a ser Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) amb l'aprovació del nou pla general i, després, es demani la protecció a nivell nacional. La finca està dins de l'àrea que forma part del PEIN dels Cingles de Bertí integrada dins de la xarxa europea Natura 2000.

Al clam per preservar Sant Pau de Montmany, s'hi ha afegit l'Associació de Veïns de Figaró. L'entitat lamenta que l'espai dels Sots Feréstecs –i per extensió tot l'àmbit de Montmany–, tot i ser una àrea protegida, “no gaudeix d'un equip humà assignat i un pla de gestió efectiu”, com passa al Montseny. “Això fa que els impactes i les activitats que el degraden no rebin la correcció adequada i, en els darrers anys, fins i tot s'hagin vist agreujats”, alerta el vicepresident de l'entitat, Andreu Salvat, que també denuncia l'acumulació de vehicles vells i animals sense control a l'Ullar.

La rectoria i l'església de Sant Pau estan en venda des de fa poc més d'un any. Una immobiliària de Barcelona –Finques Cos– fixa un preu de sortida de 600.000 euros per a l'edificació de 380 metres quadrats –té quatre habitacions, dos banys, cuina i menjador que cal reformar completament–, l'església –que està en estat de ruïna– i la finca de 2'8 hectàrees que l'envolta. Fonts d'aquesta empresa han explicat a El 9 Nou que durant aquest temps hi ha hagut diverses persones que s'han interessat per comprar-la. Però el mal estat de l'entorn –bàsicament de la Masia de l'Ullar– ha fet desistir els possibles compradors. “La gent veu aquella pila de cotxes i s'espanta. No entenem com és que des de l'Ajuntament no hi fan res”, afirmen des de la immobiliària.

Font: El 9 Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot