Sota els cingles de Bertí el Vallès obre les ales, els núvols s'hi posen i... no se'n saben avenir!

Novetats

08/02/2009

La dona d'aigua

Diosa
A tot Catalunya podem trobar llegendes sobre les dones d'aigua. A la zona de Riells del Fai, farcida de gorgs en el curs del Tenes i a la zona de Vallderròs, no n'és una excepció. Recollida al seu dia pels germans Francesc Maspons i Maria de Bell-lloc en el segle XIX, va arribar a inspirar una òpera que du per títol, precisament, La dona d'aigua, i que va ser estrenada a Barcelona l'any 1911.

Regina, la reina de les dones d'aigua, s'enamora de l'hereu de can Viaplana. Renuncia a la seva immortalitat a canvi de convertir-se en la seva muller. L'única condició que posa és que mai li digui "dona d'aigua, peu forcat", és a dir, que mai digui que les dones d'aigua són éssers demoníacs. Després de deu anys de matrimoni i dos fills, succeeix la tragèdia..

L'hereu és fora de casa durant uns dies i Regina està al front del mas. Una bruixa malèvola fa aparèixer uns núvols que amenacen de fer malbé la collita de blat amb una terrible pedregada. La Regina, tot i que el blat encara és verd, decideix fer-lo segar per salvar almenys alguna cosa.

Quan el blat ja és segat, la bruixa fa esvair els núvols. Arriba l'hereu i veu que està arruïnat. Enfollit d'ira, li etziba "dona d'aigua, peu forcat". La Regina desapareix.

No passa ni un segon que l'hereu es penedeix del que ha dit. Però ja és tard. Va cada dia al gorg a suplicar a la Regina que torni, però és endevades..

A petició del seu pare, les dues filles van a parlar amb Regina. Quan són amb ella proven de retenir-la per la força al món dels humans. La Regina, però, és més forta que elles i les arrossega al fons del gorg, amb la resta de dones d'aigua..

L'hereu resta sol.
 
Imatge: Diosa, d'AOJ (Angel Ortuño) i utilitzada amb el seu consentiment. Model: Nefershu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot